A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Nový Zéland - Průvodce

Nový Zéland se v posledních letech vymanil z otěží tradiční britské kuchyně a snaží se v oblasti gastronomie více experimentovat. K tomu má výborné možnosti díky rozličné a široké škále domácích zdrojů. Orientační ceny potravin

Velice oblíbené jsou pokrmy z mořských a sladkovodních ryb s bohatou zeleninovou přílohou. Tradičním masem je bezesporu jehněčí, které je připravováno s aromatickými bylinami. Místní si jej rádi dopřeji s mátovou omáčkou nebo mátovým želé. Další možností je jehněčí pečeně s ostrou marinovanou omáčkou z tropického ovoce.

Jinými oblíbenými masy jsou kuřecí, hovězí, ale také zvěřina, která se tu chová ve velkém na farmách.

Vody kolem Nového Zélandu nabízí pestrou směs mořských živočichů. Loví se jakubské mušle, langusty, ústřice a tresky. K lahůdkám novozélandské kuchyně patří také patés z plodů moře, pečené langusty nebo uzený úhoř. Vynikající předkrmy se dělají z terakihi – ryby (většinou makrela) naložené v citrónové šťávě a servírované na kokosovém mléku.

Každý návštěvník by měl alespoň jednou vyzkoušet typicky maorský oběd nebo večeři, která se skládá z masa (často z mořských živočichů). Jídlo je připravováno v přírodní zemní peci, které se říká „hangi“. Do velké jámy v zemi se položí nahřáté kameny a na ně se potom pokládá jídlo v plátěných sáčcích. Ty se pokrývají listím a mokrými hadry. Následně je vše zasypáno vrstvou zeminy a podrobeno procesu dušení.

Pouliční stánky nabízejí také velice chutné a navíc rychlé občerstvení. Nejznámější je asi klasika - čerstvá smažená ryba s hranolky nebo pečené ústřice. Samostatnou kapitolu tvoří prvotřídní mušle. Např. mušle toheroa se vyhrabávají dřevěnými lopatkami z písku na plážích. Toheroa se dají opékat nebo obalovat v těstíčku a následně smažit. Další chutné mušle se jmenují tuatua.

V oblibě jsou tu také rychlá občerstvení v americkém stylu – hamburgery a mléčné koktejly.

Obzvlášť výborná, výrazné chuti je místní zmrzlina.

Z ovoce se zde pěstují v podstatě stejné druhy jako u nás v Čechách – jablka, třešně, broskve, meruňky, maliny, hrozny a hrušky. Kupodivu nejen dovážené, ale i místní ovoce je tu poměrně drahé. Ze zeleniny lze zmínit sladké brambory kumara nebo dýně kumikumi.

K dobrému jídlu patří samozřejmě také dobré pití. První novozélandské vinice založili přistěhovalci z bývalé Jugoslávie. Mezi nejznámější vína patří Chardonnay, Pinot Noir, Avignon Blanc. Ochutnat můžete též místní pivo (i když tomu našemu se zdaleka nevyrovná). K těm lepším patří Steinlanger nebo Black Mac.

Pokud nepatříte k těm movitějším turistům, kteří denně poobědvají v restauraci, jistě si časem vyberete svůj oblíbený supermarket. K těm nejlevnějším a dobrým patří řetězec PAK´nSAVE. Další kvalitní jsou Countdown, Foodtown, Woolworths, Warehouse. Otevírací hodiny jsou obdobné jako u nás. Obvykle je otevřeno po, út, st a pá od 8 hod do 21 hod, ve čt bývá prodloužená otevírací doba do 22 hod. O víkendech bývá otevřeno od 8 hod do 20 hod.

Ceny potravin

Rajčata 3,-NZD/kg
Mrkev 3,-NZD/kg
Paprika 2,-NZD/ks
Třešně 10,-NZD/kg
Meruňky 6,-NZD/kg
Instantní polévka 1,-NZD (výtečná je dýňová)
Masová konzerva 3,5 až 6,-NZD (opravdu MASOVÁ)
Sýr 6,-NZD/kg
Salám krájený 1,-NZD/10 dkg (v akci)
Pivo 1,-NZD
Zmrzlina 1,-NZD/kopeček
Zákusky od 1,5 NZD
Bageta velká 1,99 NZD
Jogurt 3,7 NZD/0,5 kg
Mléko 2,-NZD/litr
Rýže 1,-NZD/kg
Těstoviny 1,-NZD/sáček
Coca cola 1,70NZD/1,5 litru
Brambory 1,99NZD/kg
Pizza ¼ 5,-NZD

Ovoce a zeleninu lze za lepší peníze koupit na trzích, které se konají celkem pravidelně o víkendech v mnoha vesnicích a městech. Místní zahrádkáři a pěstitelé tu předvádí svou úrodu v plné kráse. Často též můžete narazit na stolky u hlavní silnice, kde je již nabalíčkované ovoce či zelenina s cenovkou.

Vinice (nahrál: admin)
Vinice

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA